Avsnitt 3: Expertintervju om barns vilja och ovilja att äta

BABYBABYPODDEN AVSNITT 3. Mat och barn är temat för Babybabypoddens tredje avsnitt, liksom i föregående avsnitt. Denna gång besöker vi mottagningen Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Ska man sluta amma eller sluta ge flaska om ett litet barn inte äter så mycket fast föda ännu? Nja, det kan faktiskt vara en riktigt dålig ide. Ska man truga och muta vid matbordet för att få ett barn att äta mer? Nej, det brukar inte vara att rekommendera. Allt detta säger logopoden Eva Nordahl Sandberg, intervjuad i podden. Lyssna på avsnitt 3 här, via Itunes!

Här kan du också lyssna:

Experten Eva Nordahl Sandberg får även frågor som: Hur får man barnen att våga och vilja smaka av maten som man ställer fram på matbordet? Ska man ha som princip att barn måste smaka på all mat?

Och en fråga för egen del: Hur ska jag få mina ungar att sluta göra leverpastejräder i kylskåpet på kvällarna och kanske istället äta mer fisk och grönsaker?

Jag frågar också några föräldrar och barn på stan om vad barnen gillar — och kanske ogillar — i matväg.

I Babybabypoddens tredje avsnitt gör jag även en personlig reflektion om mat, makt och tvång. Det handlar om när jag försökte få min lillebrors kompis att äta upp fiskpinnarna som jag hade stekt — och hur detta ledde till ett obekvämt dödläge i ett radhuskök på 1980-talet.

Och så blir det en lyssnarfråga till — och svar från — en terapeut med särskilt fokus på små barn och deras föräldrar. Frågan handlar om när ett barn blir storasyskon och får för sig att drämma till bebisen titt som tätt. Vad gör man då? Är det ok att bli arg på det större barnet? Vad kan man säga till barnet och hur kan man tänka som förälder? Den som svarar på lyssnarfrågan är Anna Malmquist Saracino, legitimerad terapeut i Stockholm med särskild inriktning på behandlingsarbete med familjer med små barn.

Lämna gärna en kommentar till poddavsnittet!

Babybabypodden finns på babybabypodden.se och på Itunes!

4 svar på ”Avsnitt 3: Expertintervju om barns vilja och ovilja att äta

  • lisen InläggsförfattareSvara

   Hejsan!
   Tack för din kommentar! Nu har jag lyckats lägga in en spelare med en playknapp (tror jag, säg hemskt gärna till om det inte funkar) till Babybabypoddens tredje avsnitt på webbsidan du nyss besökte. Klickar man in sig på själva inlägget om avsnitt tre ska det dyka upp en stor ruta med ett foto på intervjupersonen i avsnittet samt en knapp med vilken du ska kunna spela upp hela härligheten.
   Nu ska jag bara klura ut hur jag gör detta till avsnitt ett och två också. Tack för att du uppmärksammade mig på detta! Med vänliga hälsningar från Lisen

 1. Azadeh Svara

  Stort tack Lisen! Jag lärde mig mycket nytt som kommer att hjälpa vårt barn äta bättre förhoppningsvis! Ser fram emot din nästa podd!

  • lisen InläggsförfattareSvara

   Hej!
   Vad roligt att höra att det fanns något av intresse i poddavsnittet! Det kommer mera, jag ska bara hinna… 🙂
   /Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 17 =